Сир Маскарпоне виник у Середні Віки в Ломбардії, регіоні на півночі Італії з багатою молочною та сільськогосподарською історією. У 16 – 17 ст. місцеві молочарі прославилися виробництвом сиру схожого на вершковий ніжний крем, відомий як Маскарпоне.
Походження назви достеменно невідоме, але є три популярні вірування:
1. Вважають, що слово Маскарпоне є похідною від іспанської фрази “mas que bueno” (більш ніж добре) і є результатом панування Іспанії над Італією.
2. Дехто вважає, що Маскарпоне походить від слова «mascarpia», яким в Ломбардії називали сир Рікота. Сири Рікота і Маскарпоне виробляють схожими способами.
3. Третій можливий варіант – назва походить від «mascarpa», побічний молочний продукт, виготовлений із сироватки витриманого сиру.
В Ломбардії сир Маскарпоне використовується в багатьох місцевих стравах від солоних до солодких. В світі він більше асоціюється з десертом Тірамісу. Також багато людей використовують його замість вершків або масла.
Маскарпоне чудово пасує до фруктів, тостів на сніданок. Також його можна додавати до супів та соусів.